News Item: : Tidak adil merahsiakan poligami
(Category: Legal services > Legal column > Poligami)
Posted by
Friday 21 November 2008


Soalan:

Assalamualaikum,

Saya ingin meminta bantuan mengenai masalah saya, iaitu saya ingin berkahwin dengan suami orang. Kami merancang untuk berkahwin tetapi bakal suami saya tidak mahu berkahwin mengikut sistem perundangan (berkahwin tanpa memberitahu isterinya) sebab alasannya dia tak mahu isteri tertekan. Kami mencari tempat/negeri yang boleh membantu kami untuk kahwin tanpa perlu memohon kebenaran berpoligami. Buat pengetahuan Sisters kami telah berhubungan selama 6 tahun dan saya tak mahu menanggung dosa lebih lama lagi. Dan dalam masa yang sama saya juga tidak mahu merosakkan rumahtangga orang lain untuk berpisah amat sukar, saya amat berharap pihak Sisters dapat membantu saya.

Aisyah Fatima
Kuala Lumpur

Jawapan:

Surah Al-Nisa' ayat 3 telah membawa maksud:
˜Dan jika kamu takut tidak berlaku adil terhadap anak yatim, maka berkahwinlah dengan sesiapa yang kamu berkenan daripada perempuan-perempuan, dua, tiga atau empat. Kemudian jika kamu bimbang tidak akan berlaku adil di antara isteri-isteri kamu, maka berkahwinlah dengan seorang sahaja atau hamba-hamba perempuan yang kamu miliki. Yang demikian itu adalah lebih dekat supaya kamu tidak melakukan kezaliman"

Salah-satu sifat adil adalah kejujuran.

Di dalam kes saudari, teman lelaki telah menunjukkan sifat yang amat tidak adil dengan melakukan satu perhubungan dengan wanita lain selain isterinya. Seorang suami harus bertanggungjawab dan tidak sepatutnya menyembunyikan niat untuk berkahwin lain dari isteri.

Ini bukan sahaja kerana dia akan merubah status perkahwinan dengan isteri sedia-ada, tetapi juga mungkin akan timbul masalah lain. Perkahwinan poligami tidak sepatutya disembunyikan dari isteri kerana ia boleh memberi kesan yang amat zalim pada keluarga.

Teman lelaki saudari yang mahu terus menyembunyikan perhubungan menunjukkan bahawa dia tidak bertanggungjawab ke atas keluarga dan isterinya. Sikap ini secara tidak langsung menunjukkan bahawa dia bukanlah seorang yang adil dan tidak layak untuk berpoligami.

Dari segi perundangan pula, Akta Undang-Undang Keluarga Islam Wilayah Persekutuan 1984 perlu dirujuk. Seksyen 23(1) telah memperuntukkan bahawa seorang lelaki yang mahu berpoligami perlu memohon keizinan daripada Mahkamah Syariah terlebih dahulu. Jika dia berkahwin sebelum atau setelah gagal mendapatkan kebenaran tersebut maka tindakannya adalah salah di sisi undang-undang. Dia boleh didakwa di bawah Seksyen 123. Jika disabit kesalahan, beliau boleh dijatuhi hukuman penjara tidak lebih 6 bulan atau denda tidak lebih RM1,000 atau kedua-duanya sekali.Salah-satu efek perkahwinan yang dilakukan tanpa kebenaran Mahkamah adalah perkahwinan tersebut tidak boleh didaftarkan.

Tujuan pendaftaran ini bukan hanya satu formaliti bagi mendapatkan sijil nikah. Ia merupakan satu rekod yang mensahihkan bahawa perkahwinan tersebut bukan sahaja menurut undang-undang negeri tetapi juga telah menepati hukum syarak.Perkahwinan yang tidak didaftarkan adalah tidak sah dari segi undang-undang. Ia bermaksud bahawa puan tidak akan mempunyai hak sebagai seorang isteri dan tidak boleh membuat apa-apa tuntutan di Mahkamah Syariah kelak.

Puan tidak akan dibenarkan menuntut hak ke atas nafkah, hak penjagaan atau nafkah anak, dan lain-lain tuntutan sehingga perkahwinan didaftarkan. Proses pendaftaran bukanlah satu perkara yang mudah terutama sekali sekiranya ia dilakukan di luar negeri, tanpa saksi yang dikenali atau suami enggan bekerjasama.Sekiranya saudari mempunyai anak kelak tanpa sijil nikah yang sah ia mungkin akan menyukarkan proses pendaftaran kelahiran dan lain-lain proses yang memerlukan kesahihan bahawa suami adalah bapa.

Perkahwinan poligami di luar negara atau negeri bukanlah suatu perkara yang boleh dianggap ringan. Saudari tentu telah mendengar mengenai perkahwinan sindiket yang dijalankan oleh kadi yang tidak bertauliah dan menyebabkan perkahwinan tersebut tidak sah. Perkara ini bukan sahaja kerana pasangan tidak berhati-hati tetapi juga kerana berlaku satu penipuan. Perkahwinan adalah satu tanggungjawab dan ia haruslah dipikul dengan sebaik-baiknya oleh pasangan. Apalagi di dalam perkahwinan poligami kerana ada isteri dan keluarga lain yang akan turut terlibat.Tujuan teman lelaki untuk merahsiakan perkahwinan poligami adalah tidak wajar dan tidak adil, bukan sahaja terhadap isterinya tetapi juga terhadap saudari. Kami menasihatkan saudari untuk berfikir sedalam-dalamnya sebelum mengambil apa-apa keputusan. Sesal dahulu pendapatan, sesal kemudian tak berguna lagi.
This news item is from Sisters In Islam
( http://sistersinislam.org.my/news.php?extend.439 )