News Item: : Peluk Islam di luar negara tidak perlu daftar semula
(Category: Legal Services > Legal Column > Perkahwinan)
Posted by
Wednesday 02 April 2008

Soalan:

Suami saya memeluk agama Islam apabila berkahwin dengan saya dua bulan lepas. Perkahwinan kami dan pendaftaran pemelukan agama Islam suami saya dibuat di Australia. Kami akan kembali ke Kuala Lumpur dalam masa tiga bulan lagi.

Adakah suami saya perlu mendaftar semula statusnya sebagai mualaf sekembali ke tanah air? Bolehkah kami mendaftarkan perkahwinan di Malaysia nanti sekiranya suami saya tidak mendaftar sebagai mualaf?

Shahzia Qamalia,
Adelaide ,Australia.

Jawapan:

Di malaysia, terdapat peruntukan undang-undang yang menggariskan prosedur memeluk agama Islam yang perlu dituruti oleh sesiapa yang berniat masuk Islam. Bagi penduduk Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, undang-undang yang terpakai terdapat dalam Akta Pentadbiran Undang-Undang Islam (Wilayah-Wilayah Persekutuan) 1993, khususnya Bahagian 9 yang mengandungi panduan dari segi perundangan untuk seseorang masuk Islam.

Menurut Seksyen 89 (1) Akta tersebut, seseorang yang telah masuk Islam boleh memohon kepada Pendaftar Mualaf untuk mendaftarkan dirinya sebagai seorang saudara baru.

Selepas Pendaftar Mualaf berpuas hati dengan permohonan yang dikemukakan, nama dan butir-butir diri pemohon akan didaftarkan dalam Daftar Mualaf. Butir-butir pemohon memeluk Islam terutamanya tarikh dia memeluk Islam juga akan dicatatkan dalam daftar berkenaan.

Selepas mendaftarkan diri sebagai saudara baru, Pendaftar Mualaf akan memberikan satu surat Perakuan Masuk Islam kepada pemohon. Ini selari dengan Seksyen 90 Akta yang sama.

Perakuan Masuk Islam adalah bukti muktamad bahawa seseorang telah memeluk Islam.

Berhubung soalan yang puan ajukan, tidak terdapat sebarang peruntukan undang-undang yang memerlukan seseorang yang memeluk Islam di luar negara untuk mendaftarkan dirinya di Malaysia sebagai mualaf.

Pendaftaran nama oleh saudara baru dalam Daftar Mualaf seperti yang diterangkan di atas hanya diperlukan bagi mereka yang memeluk agama Islam di dalam Malaysia.

Menurut seorang pegawai di Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi) pula, penukaran agama suami puan tidak perlu didaftarkan di Malaysia selagi dokumen-dokumen pengenalan dirinya (seperti MyKad dan Pasport) telah menunjukkan bahawa dia beragama Islam.

Puan juga tidak perlu bimbang tentang hal pendaftaran perkahwinan. Selagi dokumen-dokumen pengenalan diri suami puan menunjukkan bahawa dia sudah memeluk Islam, tidak ada sebarang masalah untuk puan suami isteri memohon mendaftarkan perkahwinan sekembalinya ke tanah air nanti.

Jika puan ada sebarang soalan lanjut berkenaan hal ehwal pemelukan agama Islam atau pendaftaran perkahwinan yang dilangsungkan di luar negara, puan boleh menghubungi Jawi di talian 03-22749333.

Sisters In Islam turut mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan Selamat Pengantin Baru kepada puan suami isteri. Moga-moga perkahwinan anda berdua kekal hingga ke anak cucu.This news item is from Sisters In Islam
( http://sistersinislam.org.my/news.php?extend.751 )